Omzet sector elektrisch vervoer groeit 44%

Het productievolume van de sector voor elektrisch vervoer (EV) in Nederland steeg de afgelopen 2 jaar met 44%. Daarmee komt het productievolume uit op € 1,3 miljard in 2018. Ook het aantal banen steeg naar 4290 fte eind 2018.

De grote omzetstijging is onder meer te zien bij bedrijven die zich bezighouden met de nieuwbouw en ombouw van elektrische voertuigen. Maar vooral ook bij bedrijven die zich richten op de laadinfrastructuur en smart grids. Smart grids zijn energienetten met een slim meet- en regelsysteem.

Wereldwijd koploper

Nederland behoort tot de wereldwijde koplopers op het gebied van elektrisch vervoer. Dit resulteert in een groot marktaandeel van nieuw verkochte elektrische auto’s. Ook heeft ons land het hoogste aantal (semi)publieke laadpunten van Europa. Bovendien behoren we tot de wereldtop op het terrein van open ICT-standaarden voor laadinfrastructuur en slim laden.

Sterke groei elektrische personenauto's

De thuismarkt vormt het fundament van de Nederlandse EV-sector. Tussen 2017 en 2018 gingen er in vergelijking met voorgaande jaren meer Nederlanders over op elektrisch vervoer. Rond het einde van 2018 reden er 44.984 volledig elektrische personenauto’s rond. Deze trend zet door in 2019, want op 30 september ging het al om 74.961 auto’s.

Stijgend aantal overheidsaanbestedingen

Maar de stijging is breder dan personenauto’s. Zo kunnen ook fabrikanten van elektrische bussen, light electric vehicles en trucks zich verheugen op een groeiende vraag. Dit komt mede door het stijgend aantal aanbestedingen van (buitenlandse) overheden die zich richten op zero-emissie-bussen. De toegevoegde waarde aan de economie steeg hierdoor van € 300 miljoen in 2016 naar € 420 miljoen in 2018.

Rapport elektrisch vervoer

Deze gegevens komen uit het rapport 'Verzilvering verdienpotentieel elektrisch vervoer 2017-2018’, dat de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) liet opstellen.

Benieuwd naar de verdere uitkomsten in het rapport? U vindt het in de bijlage.

Meer weten?

Elektrisch rijden

Steekwoorden: elektrisch vervoer

Comments

Post new comment

CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.